Završeno svetsko prvenstvo u skokovima u vodu

U Dohi je završeno svetsko prvenstvo u skokovima u vodu koje je trajalo od 2-11. februara. Učestvovalo su 57 država sa preko 300 takmičara. Najuspešniji su bili takmičari iz Kone, a tabela medalja je u prilogu. Naši takmičari kao debitanti na svetskom prvenstvu bili su Nikola Paraušić i Aleksa Teofilović.

Aleksa Teofilović je kao najmlađi takmičar u muškoj konkurenciji skrenuo pažnju javnosti svojim teškim programom. Nikola Paraušić je došao iz Toronta gde kao stipendista svetske federacije trenira sa još pet takmičara iz ostatka sveta. Njegov trener iz Toronta proslavljeni skakač Hoze Guera je takođe bio sve vreme prisutan i pratio Nikolin trening i nastup. Pored velikih očekivanja učinak naših predstavnika je bio skroman i ispod očekivanog nivoa. Razloga je više poput neiskustva, napornih i neobično dugih takmičenja ali i poteškoća sa zdravstvenim stanjem i povredama pred samo prvenstvo. Problem je bio i nedostatak sredstava da se završne pripreme sprovedu na najbolji način. Samo učešće na prvenstvu je stvorilo ogromne troškove za savez koji čine veći deo planiranih sredstava za 2024 godinu.

Ipak treba istaći da težina programa i potencijal naših predstavnika su vrlo dobri i u narednom periodu možemo očekivati znatan rast rezultata. Učešće na svetskom prvenstvu će biti neprocenjivo iskustvo i motivacija za dalji rad. Već smo se okrenuli Evropskom prvenstvu koje će se održati u Beogradu od 17-23.juna.

 

Rezultati

Nikola Paraušić

Daska 1m 37.mesto od 45 učesnika sa 210,55 poena

Daska 3m 67.mesto od 70 učesnika sa 197,40 poena

Aleksa Teofilović

Toranj 10m 44.mesto od 45 učesnika sa 234,95 poena

detaljni rezultati: 

https://www.worldaquatics.com/competitions/2969/world-aquatics-championships-doha-2024/results?disciplines=DV

 

Aleksa Teofilović

Nikola Paraušić (izvor Reuters)

       

Zanimljivosti

Prijatelji